geluiden

hoewel ik tijdens het schrijven van schervenstad vooral naar lofi-playlists luisterde, maakte ik voor mijn hoofdpersonages nadine en isaac ook playlists met muziek die ze zouden luisteren als ze echte mensen zouden zijn (want dat zijn ze niet, daar moet ik mezelf soms aan herinneren – ik praat vaak over ze alsof ze het wel zijn). 

nadine’s afspeellijst bestaat vooral uit wat indie-pop en standaard-pop, van die liedjes die populair worden door tiktokvideos. 

het is zachte, kalme muziek, muziek die je luistert als je niet kan slapen omdat je je hart door je hele lichaam voelt gonzen. nadine is iemand die urenlang hetzelfde liedje op repeat luistert, en ik stel me voor dat haar meest afgespeelde nummer ‘invisible string’ van taylor swift is. 

er staat één arabisch liedje in nadine’s afspeellijst, ah w noss van nancy ajram. soms zoekt ze de fonetische geromaniseerde transcriptie van de songtekst op en doet ze een poging om mee te zingen – vaker skipt ze het liedje omdat het haar aan isaac en haar vader doet denken. 

isaacs playlist is wat moeilijker om in een paar woorden te omschrijven. hij luistert vaker naar de radio of gebruikt vooraf gemaakte playlists van spotify. 

zijn eigen afspeellijst is een rommelige mix van liedjes die hij luisterde als puber (die voornamelijk bestaan uit nederlandse rap-tracks van zo rond de 2010’s), en zowel westerse als arabische klassiekers. isaacs favoriete nummer om in de auto op te zetten is zing – vecht – huil – bid – lach – werk en bewonder van ramses shaffy, vooral omdat hij het leuk vindt hoe zijn medepassagiers (vaak louise of akram) mee proberen te zingen met de klanken die voor hun monden onnatuurlijk zijn. sinds de explosie luistert isaac vooral naar ‘le beirut’ van fairuz.